US Airborne in Market Garden

Tijdens de operatie Market Garden moesten de Amerikaanse Para’s een hele serie strategische bruggen veroveren en in handen houden. Daarna zouden ze worden afgelost door de Britse grondtroepen die naar het noorden trokken. De para’s waren licht bewapend en kwamen al snel in gevecht met Duitse troepen. De opmars van de Britse grondtroepen kreeg al snel te maken met tegenslagen. De route lag onder een moordend vuur en werd al snel bekend als Hell’s Highway.

- Maandag 18 september 1944, Son
De tank, zo groot als een huis, raakte de vrachtwagen op de brug en de benzinetank aan de overkant van de brug. Het was allemaal erg verwarrend want wij wisten niet of wij door een grote eenheid bedreigd werden. Tijdens die aanval bevond Jim Hoenscheidt zich in een gevaarlijke positie aan de rand van het kanaal, terwijl de Duitsers hem vanaf de overkant van het kanaal beschoten. Hij gooide een half opgegeten appel naar de Duitsers toe. Omdat zij dachten dat het een granaat was, zochten ze allemaal dekking
Korporaal Charles Shoemaker in Hell’s Highway – George E. Koskimaki

De tour

Ondanks dat de meeste aandacht naar de strijd om Arnhem en Oosterbeek gaat is dit een enorm belangrijk deel van de operatie.

Vanaf de landingsvelden bij het Sonse Bos en Groesbeek bekijken we de harde gevechten om de levensader naar Arnhem in handen te krijgen en te houden. Voorbeelden van locaties zijn Son en Koevering over de gevechten van de Amerikaanse para’s van 101. De 82 Airborne Division bij de brug van Grave, Nijmegen en de heldhaftige oversteek over de Waal.

Vertel wat jouw wensen zijn, dan maken wij er een onvergetelijke belevenis van.